Informatikai kkv-k: A szakképzett munkaerő hiánya fékezi a 2022-es nagy növekedési potenciált

A Bundesverband IT-Mittelstand e.V. (BITMi) által készített előrejelzés arra a következtetésre jutott, hogy az informatikai ágazatban működő kkv-k 2022-ben a digitalizációs folyamat előrehaladását várják. A világméretű digitalizációs fellendülést azonban késleltetik a szakképzett munkaerő hiánya és a németországi bürokrácia magas szintje jelentette akadályok.

A digitális ágazatban működő német kkv-k reményteljes jövő elé nézhetnek, tekintettel a koronavírus-járványból eredő új társadalmi kihívásokra. Így a megkérdezett vállalatok 69%-a állította, hogy 2020 óta érezhetően profitált a digitalizáció ösztönzéséből.

A legnagyobb piaci potenciál továbbra is a mobil munkavégzésre szolgáló megoldások bevezetésében és a home office munkahelyek kialakításában rejlik. Emellett a felhőalapú megoldások, a folyamatoptimalizálás és a biztonságos vállalati informatika garantálása határozza meg a 2022-es évet. A digitális szolgáltatások iránti kereslet folyamatos erős növekedésével párhuzamosan a megkérdezett vállalatok 82%-a a forgalom növekedésére számít, és mindössze 2% számol a megrendelések csökkenésével a folyó pénzügyi évben.

E pozitív tendenciák ellenére a digitális társadalom felé vezető átalakulási folyamat útjában továbbra is strukturális akadályok állnak - itt különösen a szövetségi köztársaságon belüli magas bürokratikus akadályokat említjük. Emellett a digitalizálási folyamat késleltetéséért a rossz infrastruktúrát vagy a szakképzett munkaerő hiányát okolják. A felzárkózásra szoruló vállalkozások számára a kkv-k digitális gazdasága azt ajánlja, hogy először végezzenek szakértők által támogatott megvalósíthatósági elemzést a digitalizációs potenciál azonosítása érdekében, és ezzel egyidejűleg alakítsák ki vagy bővítsék a digitális gondolkodásmódot a munkavállalók körében.

Bővebben a felmérésről németül:

https://www.bitmi.de/mittelstaendische-digitalwirtschaft-prognose-2022/

Back