Bitkom tanulmány: Csak minden ötödik vállalatnál van CDO

A Bitkom e.V. digitális ipari szövetség tanulmánya szerint jelenleg csak minden ötödik vállalatnak van Chief Digital Officer-e vagy a digitalizációért felelős vezetője.

  • [Translate to Magyar:]
    [Translate to Magyar:]

Az iparági szövetség reprezentatív felmérésében megkérdezett 602, 20 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalat 14 százaléka azonban azt állítja, hogy szándékában áll létrehozni egy megfelelő pozíciót. A 20-99 főt foglalkoztató kisebb vállalatok lemaradásban vannak: 66%-uk nem rendelkezik digitalizációs menedzsmenttel, míg ez a nagyvállalatoknak (2000 és több alkalmazott) csak egyharmadát érinti. Achim Berger, a Bitkom elnöke azzal kapcsolatban hogy a megkérdezett vállalatok 64 százaléka nem rendelkezik CDO-val, rámutatott, hogy a digitalizáció sikeréhez elengedhetetlenek a vállalatokon belüli egyértelmű felelősségi körök és kompetenciák.

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderül, hogy a német vállalatoknak csak 16 százaléka (2019-ben 26 százalék) nem rendelkezik digitalizációs stratégiával, amelytől a Bitkom elnöke szerint sok vállalat jövője függ. A megkérdezett vállalatok 95 százaléka a digitalizációt lehetőségnek tekinti. A megkérdezett vállalatok egyharmada központi digitalizációs stratégiákra esküszik, míg a válaszadók fele pedig az egyes vállalati részlegeket érintő stratégiáira támaszkodik.

Tovább a teljes cikkre

Back