Finnország mintaként szolgál az E-gyógyításban

Finnországban az egészségügyi ügyek lebonyolítása könnyen megvalósul a digitalizáció segítségével.

A kutatók szerint a világ legboldogabb emberei Finnországban élnek. Ez az egészségügyi-és szociális ellátásnak köszönhető. Az ország magabiztosan halad előre a járványhelyzet idején is. Finnország nemrégiben csak 52 korona-esetet jegyzett fel 100.000 lakó körében. A Bayer, Pfizer és Roche vállalatok milliókat invesztálnak Finnország gazdaságába.

A finnek 2010 óta elektronikus egészségügyi kártyával rendelkeznek, amelyen egészségügyi-és szociális adatokat tárolnak. A „Kanta” technika segítségével őrzik meg a páciensek adatait, a röntgenképeket, a vizsgálati eredményeket és a gyógyszerrecepteket. Az orvosoknak és a pácienseknek is van hozzáférésük ehhez az adatbázishoz. Az adatokat kutatási célból is felhasználhatják, de anonim módon.

Az egészségügyi-és szociális ellátás valamint az oktatási rendszer is mindenképpen profitálhat a magasfokú digitalizációból. A páciensek és az orvosok is nagyon rugalmasak, ami az elektronikus ügyintézésre való átállást illeti. Továbbá a 3D-eljárást és a mesterséges intelligenciát is bevetik a digitalizációnak köszönhetően. Ezzel időt is spórolhatunk, ezenkívül az egészségügyi-és szociális ellátás és az oktatási rendszer is tartós fellendülést érhet el.

Tovább az eredeti cikkhez (németül)

Back