Bemutatták Magyarország mesterséges intelligencia stratégiáját

2020 szeptember 8-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bemutatta Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiáját a Debreceni Egyetemen. A miniszter kijelentette: Magyarország élni kíván a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a technológiai változások nyertese kíván lenni – írja a portfolio.hu

  • © pixabay.com

A stratégia kidolgozásában a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) több mint 250 tagszervezete, ezernél több szakértővel vett részt, alapvetések, technológiai fókuszterületek, projektek kijelölésével fogalmazza meg, milyen tevékenység szükséges a megvalósításhoz. A stratégia alapján fel kell készíteni a magyar társadalmat, a magyar gazdaságot arra, hogy ez a technológia jön, ez a technológia már itt van, próbáljuk meg alkalmazni – hangsúlyozta ki Palkovics László.

A stratégia elemei közül a miniszter kiemelte a részvételt az automata, önvezető járművek fejlesztésében. Magyarország ezen a területen már sokat tett: tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutató központot is létrehoztak.

A Mesterséges Intelligencia Stratégia szervezeti hátteréről elmondta: Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre.

A kutatás-fejlesztés területéről kiemelte: már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül szeretnének a jövőben minél több világhírű kutatásba bekapcsolódni.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Back