Magyarország átlagon felüli szélessávú kapcsolattal nyűgözi le az embereket

Magyarország átlagon felüli eredményt ért el az internet-hozzáférés terén az EU 2022-es digitális indexében. Az index szerint azonban Magyarország humán tőkéje az IKT-ismeretek tekintetében még javítható.

  • [Translate to Magyar:] Bild von Tung Nguyen auf Pixabay.

Az EU Bizottság Digitális Gazdasági és Társadalmi Fejlettség Indexe (DESI) szerint 2021-ben a magyar lakosság több mint egyötöde rendelkezett olyan internetszerződéssel, amely legalább egy Gbit sebességet garantált. Ez a szám közel 15 százalékponttal magasabb, mint az uniós átlag. Magyarország általában átlagon felüli értékeket ér el a szerződésben garantált sebességek terén a megkötött vezetékes és mobil szerződések esetében. A szerződésben garantált sebességek nagyon jó értékeinek, valamint a gyors szélessávú kapcsolat tekintetében elért jó eredményeknek köszönhetően Magyarország a 13. helyet foglalja el az internet-hozzáférés kategóriában.

A DESI 2022 szerint azonban a rendelkezésre álló gyors kapcsolatok ellenére kevés vállalat használja a digitális alkalmazásokat. Ezzel összhangban az index szerint Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb IKT-szakos hallgató szerez diplomát, és kevesebb IKT-szakember dolgozik Magyarországon. Ezért 38,4-es pontszámmal (uniós átlag 45,7) Magyarország az IKT humán tőke tekintetében a 23. helyen áll az országos összehasonlításban. Magyarország összességében 43,8 pontot ért el (az uniós átlag 52,3), amivel a 22. helyen áll a rangsorban.

A DESI egy olyan mutató, amellyel az EU Bizottsága évente meghatározza a digitális átalakulás előrehaladását a tagállamokban.

Kattintson ide a DELI 2022 teljes értékeléséért.

Magyarországi jelentés (PDF)

Back